Hoe een dia­gnos­tiek­tra­ject er uit ziet

Diagnostiek bij MINDCARE

Bij MINDCARE bieden we diagnostiek (gericht op DSM classificatie) vanuit de visie dat dit moet bijdragen aan het gehele hulpverleningstraject. We zetten dit dus niet standaard, maar geïndiceerd in. Al onze diagnostiek is handelingsgericht, dit betekent dat we veel aandacht hebben voor de vraag hoe je hiermee verder kan.

Hoe zo’n traject bij MINDCARE er uit ziet:


1. Oriënterend gesprek


2. Informatie verzamelen 


3. Eindverslag

De behandelaar komt tot een integratief beeld waarin zowel de kindkenmerken als de invloed van de omgeving zijn verwerkt.
De uitkomsten van de verschillende onderzoeken en gesprekken worden door de behandelaar gebundeld tot één geheel en uitgewerkt in een eindverslag.

Gaandeweg het proces toetst de behandelaar verschillende veronderstellingen en verwerkt deze bevindingen hiervan in het eindverslag.
De behandelaar zorgt dat de beschrijving onderbouwt is en vanuit deze onderbouwing vult de behandelaar deze aan met handelingsadviezen.


4. Eindgesprek

In het laatste gesprek hebben ouder(s) en kind een gesprek met de behandelaar waarin deze het eindverslag, inclusief de handelingsadviezen toelicht.
In dit gesprek kunnen de handelingsadviezen ook omgezet worden tot acties, bijvoorbeeld het inzetten van een bepaalde behandeling of ondersteuningsvorm binnen of buiten MINDCARE.

Een diagnostiek traject kan vlot verlopen waardoor de onderzoeken na enkele weken afgerond kunnen zijn, dat hangt af van welke vragen er liggen.
Wanneer een diagnostiek traject complexer is zal er samen met ouders regelematig worden afgestemd over de stappen die worden genomen.