Hulp en ondersteuning
De meeste problemen van kinderen worden gelukkig ruim voldoende ondervangen met steun van ouders/verzorgers en leerkrachten. Soms ziet een leerkracht echter dat een kind meer nodig heeft dan dat op school te bieden is. Een kind kan te veel (negatieve) aandacht vragen in de klas, een leerkracht krijgt onvoldoende helder wat het kind nodig heeft of de leerkracht weet dat de thuissituatie van het kind zwaar is, maar heeft zelf onvoldoende de mogelijkheden het kind hierin de ondersteuning te bieden die het het kind gunt.
Met de juiste tools kunnen leerkrachten soms al heel veel preventief opvangen. Daarnaast, wanneer inzet van jeugd-ggz gewenst is, is onze ervaring dat is dat het het kind ten goede komt wanneer (relatief eenvoudige) zorg direct dichtbij geboden kan worden en de lijntjes tussen zorg en onderwijs kort zijn.
Inzet van een behandelaar op uw locatie is voor u in principe kosteloos.
Behandeling op school
Afgelopen schooljaar heeft MINDCARE op verzoek van een basisschool in Groningen 1 dag in de week beeldende therapie aangeboden op locatie. Dit heeft zulk een positief resultaat opgeleverd dat wij meer scholen benaderen om voor – in eerste instantie – een (school)jaar op deze manier met ons te werken.
Wanneer leerkracht en IB-er zorgen signaleren kunnen zij direct overleggen met een behandelaar over eventuele gewenste hulp.
Voor ouders en kind is de drempel voor behandeling lager wanneer deze op school kan plaatsvinden.
Het schoolverzuim vanwege de behandelduur is korter omdat de behandelaar het kind uit de klas kan halen en er dus geen tijd verloren gaat met halen en brengen.
In een aantal gevallen is de behandelduur korter omdat we sneller interveniëren en er een effectievere samenwerking is tussen school, gezin en ggz.
We kiezen voor de beeldende therapie omdat dit voor kinderen een laagdrempelige vorm van behandeling is waar het gesprek minder op de voorgrond staat, maar kinderen wel doelgericht kunnen werken aan hun hulpvraag.
Het is mogelijk deze af en toe aan te vullen door de psycholoog wanneer er bijvoorbeeld een diagnostiekvraag ligt of meer cognitieve ondersteuning gevraagd wordt.
Supervisie en educatie voor onderwijs personeel
Naast de behandeling aan kinderen bieden we ook (geregistreerde) supervisie en educatie aan onderwijspersoneel gericht op het vergroten van handelingsstrategieën en -bekwaamheid. Voor docenten en ander onderwijspersoneel een ondersteuning bij het adequaat omgaan met gedragsproblematiek, traumagerelateerde problematiek, stress en zelfzorg.
Aandachtspunten
Het is belangrijk rond de inzet van behandeling op school goede afspraken te maken en heldere verwachtingen over en weer te hebben. Zo zijn er uiteraard een aantal aandachtspunten die een goede afstemming behoeven.
Wanneer we een samenwerking met elkaar aangaan zullen we vooraf een afstemmingsgesprek hebben waarbij wij in ieder geval de intern begeleider (of diegene met vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden) uitnodigen. Daarnaast plannen we een halfjaarlijkse procesevaluatie. Op deze momenten evalueren we of het traject naar wens verloopt en of deze manier inderdaad bijdraagt aan het behalen van de door ons gestelde doelen.
Wilt u meer informatie voor uw school?
Bel gerust voor een afspraak of vraag meer informatie via ons contactformulier